Libya'da Karabağ'da, Karadeniz'de ve Afrika'nın birçok ülkesinde savaşların seyrini değiştiren TB2 ile dünya piyasasına "merhaba" diyen Türkiye, TUSAŞ tarafından yerli ve milli imkanlar ile geliştirilen KAAN ile adete devrim yataracak.
Başta Avrupa ülkeleri ve Körfez ülkelerinin Amerikan jetlerine uyguladığı "boykot" Türk jetini önemini bir kez daha gözler önüner serdi. 5 nesil savaş uçağı üretebilen sınırlı sayıda ülkelerden biri olan Türkiye, KAAN'ın seri üretime geçmesiyle birlikte leblebi satar gibi savaş uçağı satacak. Öyle ki KAAN'a talepler şimdiden başladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan önderliğinde "Tam bağımsız Türkiye" mottosu ile yola çıkan Türkiye 21 Şubat'ta ilk uçuğunu gerçekleştiren KAAN ile birlikte yepyeni bir maceranın kapısını araladı. Tüm dünyanın son dakika kodu ile verdiği bu devrim Türkiye için sonun başlangıcı oldu.
Her ne kadar 5. nesil savaş uçağı projesi olmasına rağmen KAAN, 6. Nesil DNA'sı taşıyan bir proje olarak göze çarpıyor. Öyle ki KAAN, hem insanlı hem de insansız uçaklarla birlikte uçacak.
Hedef ve planlar doğrultusunda çalışmalarına devam eden TUSAŞ mühendisleri, KAAN'ı 2028 yılında seri üretime geçirmek için gece gündüz durmadan çalışıyor.
Türkiye'yi süper güç kategorisine sokacak olan KAAN ayrıca ülke ekonomisine de dev katkı verecek. Öyle ki 2028 yılında seri üretime geçmesi planlanan KAAN için şimdiden 6 ülke sıraya girdi.
3 yıl içinde seri üretime geçmesi planlanan KAAN için 6 ülke sıraya girdi. O ülkelerin biri de Mısır oldu.
Geçtiğimiz aylarda Mısır'ın İskenderiye şehri yakınında bulunan Uluslararası El Alamein Havaalanı'nda düzenlenen Mısır Uluslararası Havacılık Fuarı'nda açıklamalarda bulunan Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu;
"KAAN'ı, sadece TUSAŞ'ın değil Türkiye'nin hatta dost ve müttefik ülkelerin ortak bir projesi olarak görüyoruz. İlk uçuşumuzu yaptık, seneye iki tane platformla uçuşlarımıza devam edeceğiz.
Bildiğiniz gibi bu 20'li yılların sonunda 28'i (2028) hedefliyoruz şu anda. Türk Hava Kuvvetleri'ne teslimatlarımıza başlamayı planlıyoruz ama diğer ülkelerin de dost ve müttefik ülkelerin de ciddi ilgisi olduğunu biliyoruz, görüyoruz, duyuyorsunuz." yorumunu yaptı.
KAAN'a talip olan ülkelerden bir diğeri ise kardeş ülke Azerbaycan oldu. 2028 yılında seri üretime geçecek olan KAAN için ön satış sözü olan Bakü yönetimi ayrıca, KAAN Savaş Uçağı için Türkiye ile iş birliği gerçekleştirmeye karar verdi.
Geçtiğimiz yıl Türk Hava Kuvvetleri için geliştirilmekte olan 5’inci nesil Milli Muharip Uçak KAAN’ın geliştirme faaliyetleri de dahil olmak üzere, üretim konularındaki iş birliğinin çalışma usul ve esaslarının belirlenmesi amacıyla Azerbaycan ile protokol imzalandı.
Tıpkı Azerbaycan gibi Türkiye'nin kardeş ülkesi olan Pakistan da yine KAAN için Türkiye'den ön söz alan ülkeler arasında. Ayrıca Türkiye Milli Muharip Uçak KAAN ortaklığı konusunda kardeş ülke Pakistan'la son aşamaya geldi.
Kardeş ülke Pakistan, Millî Muharip Uçak KAAN'ı üretmek için kolları sıvadı. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'nin bu ülkede bulunan ofisi 'TUSAŞ Pakistan', İslamabad ile ortaklaşa kurulan tesiste son aşamaya geldi.
Pakistan savunma basını, KAAN'ın imâl edileceği fabrikanın yakında faaliyete başlaması için Ankara ile İslamabad arasında nihaî anlaşma imzalanacağı belirtiliyor.
Avrupa gibi Amerika ürünlerini 'boykot' listesine koyan Suudi Arabistan ise, 100 adet KAAN savaş uçağı satın almayı planladıklarını duyurdu.
Suudi Arabistan ise Türk KAAN’ına olan ilgisinin Ekim ayında başladığı ve 2028 yılında seri üretime başlaması bekleniyor. Britanya, İtalya ve Japonya’nın aralarında yer aldığı Küresel Savaş Hava Programı (GCAP)’ye katılma talebinde bulunmuş ancak Japonya ise Riyad üyeliğine karşı çıkması nedeniyle üyelik tam anlamıyla gerçekleştirilemedi.
KAAN projesinin GCAP’tan 10 yıl önde olduğun ifade edilirken KAAN’ın faaliyete geçmesiyle altıncı nesil teknolojiyi içerecek şekilde güncellenmesi ve gereksinimlerini sağlamasıyla Suudi Vizyon 2030 için uyumlu hale geliyor.
Bir başka Körfez ülesi olan Birleşik Arap Emirlikleri'de "KAAN" dedi. TUSAŞ Genel Müdürü Demiroğlu, BAE'nin KAAN projesi ile ilgilendiğini açıkladı.
Demiroğlu, “Böyle büyük bir işe dışarıdan ortak almak, paydaş almak oldukça makul. Kamuoyuna yansıdığı üzere Suudi Arabistan ile bu konuda çok yakın çalışıyoruz. Diğer ülkeler için de gelişme olabilir. Hatta Birleşik Arap Emirlikleri de listeye eklenebilir. Dün üst seviyede bunu söylediler bize ve ilgileneceklerinden bahsettiler.” dedi.
Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri'nin yanı sıra Katar'da Türkiye'nin 5. nesil savaş uçağı KAAN'a göz koydu. 2028 yılında Türkiye'nin kapısını çalmaya hazırlanan Katar'ın da çılgın bir teklif yapması bekleniyor.